05-250 Radzymin
606 168 115
sklep@pakazdrowia.pl

GOJNIK czyli susz o cudownych właściwościach

GOJNIK czyli susz o cudownych właściwościach

O GOJNIKU usłyszałam pierwszy raz od siostry.

Kupiłam na spróbowanie.
Zaparzam wieczorem dzbanek gojnika, na zmianę z miętą, czystkiem czy innymi herbatkami o których będę pisać innym razem. 🙂
Jak się okazało herbatka ma bardzo przyjemny smak, nie słodki ani nie gorzki. Lekko cytrynowy posmak.
Może to dziwnie zabrzmi, ale po wypiciu faktycznie człowiek czuje się jakby zdrowszy. Serio bardziej zrelaksowany, spokojny, odprężony. 🙂
Gojnik jak sama nazwa wskazuje używany był dawniej jak substancja wspierająca gojenia się ran żołnierzy, to już podobno w starożytności.
Jeśli chodzi o ciekawostki, to podobno podczas rządów komunistycznych, kiedy Bułgaria należała do Bloku Socjalistycznego, informacje o tej roślinie nie były upubliczniane i jedynie członkowie partii mieli do niej dostęp i możliwość jej konsumpcji. Herbata z gojnika była podawana zarówno rosyjskim, jak i amerykańskim astronautom przed wyprawami w przestrzeń kosmiczną, co może niejako świadczyć o niezwykłej wartości tego zioła. 
Picie herbaty z gojnika wspiera wszelkie infekcje związane z drogami oddechowymi, przeziębienie, grypę.
Warto pić gojnik przy różnych problemach z funkcjonowaniem układu pokarmowego, problemów trawiennych.
Ja mam wrażenie, że po tej herbatce czuję się bardziej wypoczęta.
Warto zaparzyć gojnika dla starszych członków rodziny ze względu na prozdrowotne działanie, jak wykazały badanie zapobieganie chorobie Alzheimera.

Przepis na herbatkę górską

2 łyżeczki suszu zalewa się wrzątkiem
Herbatka ma bardzo przyjemny, lekko cytrynowy smak. Można dodać cytrynę, imbir, trochę miodu.
My z przyjemnością pijemy ją wieczorami, gdy już odpoczywamy po całym zabieganym dniu.

 

Przygotowanie:

Susz zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Napój po przecedzeniu można pić sam lub dodać do niego cytrynę, miętę, melisę, imbir lub miód.

Można też przyrządzić odwar, czyli jedną łyżkę ziela zalać wodą,
doprowadzić do wrzenia i gotować przez trzy minuty.
Napój można pić zarówno gorący jak i przestudzony,
wtedy ma jeszcze jedną zaletę – skutecznie gasi pragnienie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *